LV
LT
EE
FI
NO
SV
DK

Centium® 36 CS rikkakasvien torjuntaan - poikkeuslupa

Tukes on myöntänyt luvan Centium® 36 CS valmisteelle rikkakasvien torjuntaan herneellä, porkkanalla, lantulla, nauriilla ja Brassica kasvien siemenviljelyksillä, mukula- ja lehtisellerillä, palsternakalla, parsalla, pinaatilla ja bataatilla sekä mustakoison torjuntaan perunalla.

 


pdf Centium® 36 CS etiketti


Centium® 36 CS kayttoturvallisuustiedote


Poikkeuslupa on voimassa 3.4-29.7.2020 välisen ajan.

Käyttökohteina oleville viljelykasveille ei ole hyväksytty rikkakasvien torjuntaan valmisteita, jotka tehoavat riittävän kattavasti niilla esiintyviin rikkakasveihin. Tulevalla kasvukaudella on odotettavissa merkittäviä sadon alennuksia ja kotimaisen tuotannon heikkenemista ilman tarpeenmukaista rikkakasvien torjuntaa. Näin ollen katsotaan, että kasvinsuojeluaineasetuksen 53 artiklan määritelmä kasvinsuojelun hätätilanteesta täyttyy. Tanska on tehnyt valmisteesta marraskuussa 2013 arviointiraportin mm. öljykasvien, perunan, porkkanan rikkakasvitorjunnassa. Haetut käyttökohteet ovat pienialaisia ja voidaan katsoa, että raportin perusteella myös niiden osalta markkinoille saattamista koskevaan lupaan sovellettavat vaatimukset täyttyvät (artikla 29). Valmisteelle on haettu 26.3.2020 myös vastavuoroista hyväksymista Tanskan päätöksen perusteella ja hakemuksen käsittely on aloitettu Tukesissa.

Centium® 36 CS tulee käyttää poikkeuslupa kasvinsuojelun hätätilanteessa 3.4-29.7.2020 käyttöohjeen mukaan.
 

Centium® 36 CS rikkakasvien torjuntaan

Centium® 36 CS tehoaa hyvin seuraaviin rikkakasveihin: mustakoiso, pillike, rautanokkonen, tädykkeet, linnunkaali, lutukka, peipit, matara, pihatähtimö, hukanputki, kiertotatar ja pihatatar.

Rikkakasvit altistuvat tehoaineelle niiden taimettuessa ja juurien kautta. Mikrokapseli tekniikka suojaa tehoainetta hajoamiselta, mikä pidentää tehoaikaa. Tehoaine klomatsoni kulkeutuu rikkakasvin itämisen kasvuvaiheessa nestevirtauksen mukana kasvupisteisiin ja lehdiltä se imeytyy kasvin sisään. Centium® 36 CS estää lehtivihreän ja muiden yhteyttämisen vaikuttavien yhdisteiden muodostumisen, josta seuraa rikkakasvien kuihtuminen. Teho näkyy selvänä vaalenemisena ja valkoisina laikkuina herkissä rikkakasveissa. Tämän jälkeen rikkakasvi kuihtuu. Valmisteen vaikutusaika kestää yleensä 4 – 8 viikkoa. Teho rikkakasveihin saattaa olla heikompi runsasmultaisilla mailla. Ei saa käyttää kasvihuoneissa eikä harson alla, tai muulla tavalla peitettynä, viljeltävillä viljelykasveilla.


Tehoaine klomatsoni 360 g/l

HRAC ryhmä: F4 herbisidi

Minimietäisyys vesistöön 3 m

Soveltuu pohjavesialueille

 

 

 

Lue aina käyttöohjeet huolellisesti ennen käyttöä. Varmista kasvinsuojeluaineen turvallinen käyttö. Huomioi kaikki varoitusmerkit ja tekstit. Vain ammattikäyttöön.

Läs alltid bruksanvisningen noggrant innan användning. Använd växtskyddsmedel med försiktighet. Notera alla varningsmärken och texter. Endast för professionellt bruk.

FMC Privacy-Statement

How fmcagro.fi uses cookies

FMC make use of photos, graphic design and illustrations according to copyright law of the EU.
Photo sources: FMC private photos, Agrofoto.dk, Plantevaernonline.dlbr.dk and Shutterstock.com

©2020 FMC Corporation. All Rights Reserved. FMC, the FMC logo and all trademarks, service marks, logos, business names and trade names are the property of FMC Corporation and/or its affiliates or licensors in the U.S. and/or other countries.